Varza cu carne (Laxano me kreas - Λάχανο με κρέας)


Un fel de mancare, preparat mai ales iarna in Macedonia de Vest. In locul verzei proaspete, putem folosi varza murata, dar trebuie avut grija la sare. Ardeii rosii uscati au un gust special si daca nu putem sa gasim (sau nu ne plac) putem inlocui cu piper rosu si boia de ardei (dulce sau iute, dupa preferinte). Reteta e fara cantitati, pentru ca nu am masurat, intotdeauna aceasta mancare o fac "din ochi" si imi cer scuze, sper sa nu aveti dificultati. Mancarea aceasta imi aminteste de iernile din copilarie petrecute la bunica, care pentru mine ramane un etalon in bucatarie, cu mancarurile ei simple si pline de gust si savoare.

Ingrediente:

varza proaspata
carne de porc
1 ceapa
rosii decojite
putin vin alb
ardei rosii uscati
sare
carnat de casa (optional)

Mod de preparare:

Calim carnea impreuna cu ceapa pana fac o crusta frumoasa.
Stingem cu vinul.
Dupa ce se evapora vinul adaugam rosiile decojite impreuna cu sucul lor si putina apa, astfel incat sa devina un sos fluid.
Fierbem carnea pana se inmoaie.
Taiem varza mai mare si imediat ce carnea e gata, adaugam varza in sos putin cate putin (sa se inmaoie). Repet, canitatea depinde de cate portii vreti sa faceti.
La sfarsit adaugam sarea si ardeii uscati si daca ne place picant adaugam si un ardei iute.
Daca e nevoie mai adaugam putina apa, punem mancarea intr-un vas de lut si bagam la cuptor pana se inmoiae varza si se leaga sosul, insa nu e nevoie de foarte mult timp la cuptor, avem grija sa nu se "topeasca" varza, iar manacarea sa ramana cu putina zeama.

Comentarii