Tocana de iepure (Kouneli stifado - Κουνέλι στιφάδο)


Carnea de iepure este usor digerabila, are calorii putine si are cel mai putin colesterol dintre toate tipurile de carne. Contrar parerii mele ca se gateste greu, se gateste chiar foarte usor si repede. Reteta de tocana de iepure mi-a fost cel mai la indemana, dar promit sa mai incerc si altceva. Secretul retetei acesteia este ca apa trebuie sa fie putina, atat cat sa acopere iepurele, daca nu vrem ca tocana sa ne devina supa. 

Ingrediente:

1 iepure portionat
1 kg. ceapa (sau arpagic)
2 cepe mari
4 foi de dafin
4 catei de usturoi
foi de rozmarin (6-8)
condimente
1 cutii rosii taiate
putin zahar (1/2 lingurita)
vin rosu sec (1 ceasca mica)
sare
piper
boabe de piper (4-8)
1/2 sticla otet

Mod de preparare:

De cu seara marinam bucatile de iepure intr-o marinata din otet cu apa in care adaugam foile de rozmarin (6-8), 2 foi de dafin, 1 ceapa taiata felii, 3 catei de usturoi zdrobiti, sare si piper.
In ziua urmatoare, sotam in putin ulei de masline, 1 ceapa cu 1 catel de usturoi tocate. Adaugam iepurele (bine scurs) si il sotam pana prinde culoare.
Adaugam 1 pahar de apa si fierbem la foc mic.
Inainte de a se "topi" iepurele, intr-o tigaie punem toata ceapa (1 kg. ceapa tocata sau daca punem arpagic, il punem intreg) impreuna cu 1 catel de usturoi (zdrobit) si le sotam.
Le scurgem de ulei si le punem in cratita cu iepurele.
Adaugam si 2 foi de dafin, piper macinat, boabe de piper, sare, condimente, rosiile taiate, putin zahar si vinul.
Fierbem la foc mic pana se leaga sosul.

Comentarii