Pui cu taitei de casa (Kotopulo me xilopites - Κοτόπουλο με χυλοπίτες)


Mancarea de astazi are un gust consistent si bogat, eu o gatesc des la mesele in familie de duminica si mai ales iarna. Taiteii acestia de casa seamana cu tagliatelle si se fac aici in Grecia in fiecare casa in timpul verii pentru a avea provizii pentru iarna. Se gasesc si de cumparat, insa nu sunt asa de gustosi ca cei de casa. Eu nu m-am incumetat inca sa fac singura, face soacra mea pentru toata familia. De asemenea, reteta poate fi imbogatita si cu legume cum ar fi ardei de diferite culori, morcovi etc. Ca si salata , va propun salata de varza cu morcovi sau salata de legume fierte (conopida, broccoli).

Ingrediente:

1 pui de 1 1/2 - 2 kg taiat bucati (de preferat, pui de tara)
500 gr. taitei de casa (sau tagliatelle)
1-2 cepe tocate
1 cutie rosii in bulion sau 1 lingura pasta de tomate
3/4 ceasca ulei de masline
sare
piper
boia dulce
cascaval ras (optional)

Mod de preparare:

Spalam puiul si il lasam sa se usuce. Daca e pui de tara (cum a fost al meu), fiindca are carnea mai tare il fierbem cam 1 ora, pana ce carnea e pe jumatate gatita. Intr-o oala incalzim uleiul de masline, punem bucatile de pui si il intoarcem astfel incat sa fie rumenit pe toate partile. Punem si ceapa in oala, amestecam timp de 1 minut si adaugam 2 cesti de apa calda si restul de ingrediente, in afara de taitei.
Cand se inmoaie puiul, il punem impreuna cu zeama din oala intr-un vas de pamant sau tava, adaugam taiteii si apa calda. Punem la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30-40 minute aproximativ, pana se inmoaie bine puiul si taiteii. In farfurie putem adauga si cascaval ras sau patrunjel verde tocat.

Comentarii