Fasole gigant la cuptor (Fasolia gigantes sto fourno - Φασόλια γίγαντες στο φούρνο)


Aceasta mancare este considerata una dintre cele mai gustoase mancaruri traditionale a bucatariei grecesti, pe care o adora si grecii dar si strainii. O mancare atat de simpla, dar atat de gustoasa si necesara in alimentatia noastra.
Fasolea gigant este o sursa de proteine vegetale, fara grasimi si sodiu, cu fibre vegetale solubile, care ajuta la mentinerea nivelului colesterolului din  organism in limite normale. Contine, de asemenea, vitamine din grupa B, calciu, fier, fosfor, potasiu si zinc. Toate cele de mai sus fac din fasolea gigant una dintre cele mai importante alimente din alimentatia noastra. 
Mancarea aceasta nu trebuie sa aiba multa zeama, trebuie sa ramana doar cu sosul si uleiul. Se potriveste de minune cu paine de casa calda, branza feta, masline si tzatziki, muraturi. Aici se mananca si ca fel principal, dar si ca aperitiv (asa-zisul "ouzo meze") care insoteste un pahar de ouzo.  

Ingrediente:

500 gr. fasole gigant
400 gr. rosii in conserva, blenduite
2 rosii proaspete, date pe razatoare
2 cepe tocate
100 ml. ulei de masline
2-3 foi de dafin
2 morcovi
1 ardei mic iute
sare
piper

Mod de preparare:

Punem la inmuiat de cu seara fasolea intr-un lighean cu multa apa si 1 lingura de sare grunjoasa. In ziua urmatoare, strecuram fasolea si o fierbem in apa cat sa o acopere, impreuna cu ceapa tocata si morcovii taiati rondele, aproximativ 30 de minute, pana sa se inmoaie bine. Cu cat e mai alba la culoare, cu atat e mai proaspata si se gateste mai repede. Cand este aproape fiarta, mutam fasolea intr-un vas de jena sau, si mai bine (cum am facut eu) intr-o oala de pamant, adaugam putin din apa in care a fiert, foile de dafin, ardeiul iute, uleiul, rosiile, sare si piper. Amestecam bine sa se omogenizeze. Pastram si 200 de ml apa (calda) in care a fiert fasolea, poate e nevoie sa mai adaugam. Punem la cuptor, neacoperit, pana sa se evapore apa si fasolea sa capete o culoare aramie, la 180 de grade timp de 50 de minute aproximativ. 

Comentarii