Tarta cu gem (Pasta flora - Πάστα φλώρα)


Aceasta tarta cu gem am facut-o si in varianta de post si in cea de dulce si e foarte buna in ambele variante, aluatul e tare fraged si se topeste in gura. E o reteta rapida de desert, atunci cand suntem in criza de timp si de asemenea, se pastreaza foarte bine timp de cateva zile (chiar si o saptamana), avand astfel intotdeauna la indemana o prajiturica la cafea.

Ingrediente (pentru o tava mica):

1 ceasca margarina (la temperatura camerei)
1 ceasca zahar pudra
1 ou + 1 galbenus
2 linguri lapte
4 cesti faina
1 1/2 ceasca gem (de care va place)

* Varianta de post

1 pachet margarina
1/3 cana zahar
sucul de la o portocala
coaja rasa de la o portocala
2 linguri coniac
1 vanilie
1 plic praf de copt
3 cani faina
gem

Mod de preparare:

Amestecam margarina cu faina, adaugam oul, laptele si la sfarsit zaharul pudra si framantam pana se desprinde coca de pe maini. ( In varianta de post amestecam faina cu margarina, adaugam sucul de portocala, coaja de portocala, coniacul, vanilia si praful de copt si la sfarsit zaharul). O acoperim cu un prosop de bucatarie si o lasam jumatate de ora cel putin. Impartim coca in 4, pastram un sfert, iar celelalte 3 sferturi le intindem in tava (unsa cu ulei si presarata cu faina) inclusiv pe peretii tavii. Intindem gemul peste coca si din coca pastrata formam niste bastonase pe care le asezam in forma de grilaj deasupra tartei. Coacem in cuptorul preincalzit la 180 de garde timp de 35 de minute.

Comentarii