Prajitura cu kiwi (Keik me aktinidia - Kεικ με ακτινίδια)


Cum aveam niste fructe de kiwi prin frigider si nimanui nu-i faceau cu ochiul m-am gandit sa fac ceva cu ele. Si am facut o prajitura cu kiwi, de fapt un blat de pandispan simplu, cu fructe de kiwi pe deasupra. Foarte, foarte buna si usoara aceasta prajiturica. Acum nu stiu cum sa traduc in greaca acest cuvant "prajitura", ca el  nu prea exista. Ei spun keik (chec), turta (tort), tarta (tarta), pastes (prajituri cu crema gen amandine etc.) si pandispan (blat).  In Grecia sunt culturi intregi de kiwi care s-au adaptat foarte bine in aceasta zona. Un amanunt interesant despre kiwi: este o planta dioica (adica de gen masculin si feminin), iar o planta mascul are nevoie de 8 plante femela pentru polenizare, plantele mascul neproducand fructe. In limba greaca, kiwi se numeste aktinidi, adica denumirea stiintifica sub care se gaseste kiwi. De asemenea, kiwi a fost cunoscut initial sub denumirea de agrise chinezesti fiind originar din China, insa denumirea i s-a schimbat intr-una mai comerciala, aceea de kiwi, pentru ca a doua tara in care s-a cultivat kiwi a fost Noua Zeelanda, preluand astfel numele pasarii nationale a Noii Zeelande cu care fructul de kiwi se si aseamana ca forma si culoare.

Ingrediente:

3 oua
300 gr. faina
8 linguri ulei
200 gr. zahar
150 ml lapte
coaja rasa de o lamaie
4 kiwi
3 plicuri zahar vanilat
1 plic de praf de copt

Mod de preparare:

Amestecam ouale intregi cu zaharul si coaja de lamaie pana obtinem o crema, apoi adaugam uleiul, apoi laptele caldut, faina si zaharul vanilat. Punem in tava hirtie de copt peste care turnam compozitia, feliem fructele de kiwi taiate in jumatate si asezam feliile peste compozitie. Dam la cuptor la 175 de grade timp de 40 de minute.

Comentarii