Pomana porcului (Tigania - Tηγανιά)



Tigania este un fel de pomana porcului romaneasca. Aceste fel de mancare se gateste neaparat in noaptea de Anul Nou dar si in joia de dinaintea postului Pastelui, care se numeste "tsiknopempti", adica "joia in care frigem (facem gratare)".  Pomana porcului se face de obicei cu carne de porc taiata cuburi. Se pune carnea in tigaie fara ulei si fara apa si o intoarcem pe toate partile pana se albeste. Apoi adaugam ulei si o lasam sa se prajeasca pana prinde culoare. Stingem cu vin si lasam sa scada zeama si sa ramana doar uleiul. Adaugam sare, piper si oregano. Cred ca de-asta se si numeste tigania (adica carne prajita), deoarce se prajeste si scopul e sa ramana doar carnea in ulei. Grecii zic, ca daca adaugi orice altceva nu mai e "tigania". Insa, pentru o varianta mai "light", eu am ales s-o prepar la cuptor.

Ingrediente:

1 kg. carne de porc
ardei rosu, galben si portocaliu (cate 1 buc din fiecare sau 1/2 din fiecare daca vi se pare prea mult ardei) taiati in felii subtiri
1 pahar cu vin rosu (sau un pic mai mult, daca va place)
1 conserva de ciuperci taiate
1 lamaie
1 lingura faina (optional)
1 cub Knorr/Maggi sau sare si piper
200 gr. cascaval felii
ulei de masline

Mod de preparare:

Incepem prin a prepara o "tigania" clasica, adica, spalam carnea taiat cuburi, o lasam sa se scurga, si o punem fara ulei intr-o tigaie mare si o intoarcem pe toate partile pana se albeste. Adaugam ulei si o lasam se sa prajeasca pe toate partile. Stingem cu vin si lasam sa dea un clocot. Apoi adaugam ardeii, ciupercile, cubul, lamaia si apa cat sa le acopere si lasam sa fiarba aproximativ 1/2 ora. Apoi adaugam, daca dorim, o lingura de faina dizolvata intr-o jumatate de pahar cu apa, pentru a se lega sosul. Punem totul intr-o tava, adaugam deasupra feliile de cascaval si dam la cuptor pana se topeste cascavalul si se rumeneste putin. Se serveste alaturi de piure de cartofi, cartofi prajiti, orez, paste etc.

Comentarii