Dovlecei umpluti (Kolokitakia gemista - Κολοκυθάκια γεμιστά)



Dovleceii umpluti sunt asemanatori cu cei de la noi, insa, ca in mai toate mancarurile grecesti, rosiile/sucul/sosul de rosii din mancarurile romanesti, aici este inlocuit de avgolemono, adica un sos din lamaie si ou. Astfel ca, in toate supele grecesti se pune avgolemono si in general la mai toate mancarurile cu carne tocata (dovlecei umpluti, sarmale cu varza, perisoare etc.). 

Ingrediente:

10 dovlecei
500 gr. carne tocata de vita
2-3 linguri orez
125-150 gr. unt
1 ceapa tocata
1/2 legatura marar tocat
sare
piper
1 ou
1 lamaie
iaurt

Mod de preparare:

Spalam si curatam dovleceii de coaja cu un cutit (eu nu ii curat intotdeauna) si scoatem miezul cu instrumentul special.





















Intr-un bol punem carnea, ceapa, mararul, orezul, sare si piper si framantam.

















Umplem dovleceii cu aceasta compozitie, iar daca ne mai ramane compozitie, facem niste perisoare pe care le punem printre dovlecei in oala.





















Punem untul in oala taiat in bucati. Condimentam cu sare si piper si dam la foc mare timp de 5 minute fara apa, pentru a se cali un pic dovleceii in unt.


















Apoi adaugam apa cat sa acopere dovleceii, aproximativ 2 pahare  mari de apa. Dam focul mai mic si lasam la fiert cam 50-60 de minute, pana se leaga sosul.


















Cu putin inainte de a lua de pe foc adaugam si sosul de lamaie cu ou, care se face astfel: se bate oul cu lamaia, apoi se amesteca putin cate putin cu zeama din oala, astfel incat sosul de ou si lamaie sa aiba cam aceeasi temperatura cu zeama din oala, caci altfel se taie.





















Dupa ce punem sosul de ou si lamaie lasam sa fiarba 2 minute si luam de pe foc. Se serveste neaparat cu iaurt.


Comentarii