Ciorba de burta (Patsas - Πατσάς)


Grecii nu au pre multe supe/ciorbe in bucataria lor si atunci cand le au, le servesc cu preponderenta numai iarna. Insa una dintre ciorbele/supele lor cele mai apreciate este ciorba de burta. Seamana cu a noastra, dar nu-i chiar la fel. Eu fac destul de rar, dar e bine de stiut si notat reteta, ca nu-i asa grea cum credeam.

Ingrediente:

burta de porc
picior de porc
apa
2 sticle otet
usturoi (intreg)
chili sau ardei iute uscat
sare
piper

Mod de preparare:

Taiem burta de porc in bucati mici si radem pe cat se poate piciorul de porc. Intr-un lighean mare spalam burta si piciorul cu multa apa, le strecuram, umplem din nou ligheanul cu apa in care punem 1 sticla de otet si lasam burta si piciorul la inmuiat timp de 1 ora. Intr-un borcan punem cateii de usturoi zdrobiti cu cutitul, punem 1 sticla de otet si acoperim cu capac. Intr-o oala mare fierbem apa si adaugam burta si piciorul si lasam sa dea in clocot. Schimbam apa si reumplem oala cu apa calda. Fierbem burta si piciorul aproximativ 4 ore la foc mediu. Dupa 1 ora de fiert, putem taia si piciorul in bucati mici fara sa aruncam osul si continuam fierberea. Adaugam 1/2 lingura de sare. Se serveste calda, punand in farfurie ciorba de burta, 1-2 linguri din borcanul cu catei de usturoi si otet, putin chili sau ardei iute uscat si piper.

Tips:
In timpul fierberii poate fi nevoie sa mai adaugam apa.
E nevoie de cel putin 4 ore de fierbere.
Ca sa nu miroasa in casa a burta, punem deasupra oalei cu ciorba un prosop inmuiat in otet.
Se poate pune in oala cu ciorba un mar cu coaja, iar cand caoja cade de pe mar inseamna ca burta este fiarta. Eu nu recomand, deoarece schimba gustul si culoarea ciorbei.

Comentarii