Legume umplute cu orez (Gemista - Γεμιστά)



Reteta aceasta este foarte iubita de greci vara, cand este sezonul legumelor proaspete si aromate de gradina. De asemenea, la sfarsitul verii pun la congelator ardei curatati de cotoare, iar iarna cand scot sa-i umplu, ii umplu fara sa-i las sa se dezghete. 

Ingrediente:

5 rosii
5 ardei grasi
2 vinete
2 cepe
ulei de masline
1 1/2 cana orez cu bobul rotund
1 cutie suc de rosii (daca folosim ardei congelati)
1 legatura patrunjel
1 legatura menta
sare, piper

Mod de preparare:

Scobim rosiile (pastram capacelele rosiilor) si continutul il bagam la blender, la fel facem si cu vinetele (pastram capacele), miezul il bagam la blender, curatam si ardeii de cotoare (pastram capacele). Spalam bine orezul si il amestecam cu sucul de rosii obtinut, miezul de vinete, ceapa tocata, patrunjel, menta, sare si piper.
 Umplem legumele cu compozitia de orez. Asezam intr-o tava legumele umplute, presaram cu sare si piper, ulei de masline si turnam deasupra un pahar-doua de apa (in functie de marimea tavii, apa trebuie sa fie pana la jumatatea legumelor) Daca ne ramane orez de la umplutura il adaugam  in tava printre legume. Coacem timp de 1 1/2 ora la cuptor la 180 grade, intorcand legumele la jumatatea timpului de coacere.

Comentarii