Tort cu crema caramel (Tourta me krema karamele - Tουρτα με κρεμα καραμελε)


Deliciosul caramel si aducator de calorii multe...nu stiam sa fac decat crema de zahar ars, care mi se pare unul dintre cele mai simple dulciuri. Dar un tort cu crema caramel e de vis.

Ingrediente:

2 cutii caramel praf
1 litru lapte

Pentru blat:

7 oua 
250 gr. faina
175 gr. zahar
1 lingurita praf de copt

Pentru decor:

cirese confiate
sirop de caramel
ciocolata cu lapte
frisca
 

Mod de preparare:


Amestecam toate ingredientele pentru blat intr-un bol si le batem cu mixerul, pana la omogenizare.
Punem compozitia intr-o tava rotunda unsa cu unt si coacem in cuptorul preincalzit aproximativ 30 de minute la 180°C.
Scoatem blatul din cuptor, il lasam sa se raceasca si il scoatem din forma cu grija. Deasupra si dedesubt blatul face o crusta pe care o indepartam cu un cutit foarte bine ascutit. Apoi taiem blatul pe orizontala si obtinem astfel 2 blaturi.
Intre timp (cat s-a racit blatul) facem crema caramel conform instructiunilor de pe cutie, si o impartim in 2 tavite de unica folosinta si dam la frigider pentru aproximativ 1 ora sa se inchege.
Stropim blaturile cu un lichior sau alta bautura spirtoasa care ne place.
Pe un platou punem un blat si deasupra un strat de crema caramel. Apoi celalalt blat si ultimul strat de crema caramel. Adaugam deasupra sirop de caramel, decoram cu rozete din ciocolata topita la bain-marie amestecata cu frisca peste care punem cirese confiate, iar de jur imprejur imbracam tortul cu ciocolata rasa si dam tortul la frigider sa se raceasca.

Truc:
Pentru a taia blatul pe mijloc in doua parti egale, fara sa se rupa, marcam zona unde vrem sa-l taiem cu scobitori si cu o ata mai tare sau cu ata dentara, taiem incet-incet.

Comentarii